Escrit per: Ramon dimecres, 26 de juny del 2013

Els imants més habituals, com els que tenim a la nevera, són imants de magnetita (Fe3O4) i han sigut utilitzats durant molts anys. Ara bé, sabies que no són, ni de bon tros, els més poderosos?

Fa cosa d'uns 30 anys, la companyia General Motors va desenvolupar uns imants permanents que poden generar un camp magnètic d'intensitat molt més gran.  La seva fórmula és Nd2Fe14B i estan formats per un element anomenat Neodimi (Nd: element número 60 de la taula periòdica), que té unes propietats molt peculiars i unes aplicacions molt diverses. Aquí teniu una bona explicació de les característiques i utilitats del Neodimi:

Font del vídeo: Projecte Periodic Videos, de la Universitat de Nottingham

Els imants de neodimi s'obtenen a partir de la fusió de les seves matèries primeres. Posteriorment, el compost resultant es refreda en uns motlles per formar uns lingots que després seran polvoritzats. Finalment es produeix la magnetització o aliniació de les molècules i s'obté l'imant. 

Cal destacar, a més, que els imants de neodimi poden comportar alguns riscos. Pot semblar una broma, però són tant potents que uns imants de pocs centímetres cúbics podrien causar greus lesions al nostre cos. Per aquells que no s'ho creguin, a ScienceBlogs hi teniu la prova.


Per saber-ne més sobre els imants:


{ 2 comentarios ... llegeix-los a sota o afegeix-ne un }

  1. Relacionat tant amb el Nd com amb la magnetita, us passo aquest enllaç amb uns vídeos que vaig gravar el 2009, amics! http://pepquimic.wordpress.com/2009/05/04/ferrofluid-lerico-inorganic/

    ResponElimina
  2. Gràcies Pep, l'hem afegit al final de tot!

    ResponElimina

Entrada a l'atzar

Què diuen al Twitter?

Traductor

- Copyright © CocoCiència - Powered by Blogger and Metrominimalist -