Escrit per: Ramon dimecres, 24 de juliol del 2013

Cada any desenes de meteorits cauen sobre la Terra.
L'altre dia l'Albert ens va escriure una entrada interessant sobre la procedència dels cometes. Doncs bé, seguint en aquesta línia, avui parlarem dels asteroides, meteorits i l'amenaça que representen pel nostre planeta. 

Cada any desenes de meteorits cauen sobre la Terra. Tanmateix, la majoria d'aquests són petits, del tamany d'una pedra, i l'atmosfera terrestre és capaç de desintegrar-los. Però de tant en tant ens trobem amb asteroides de dimensions més preocupants, fins i tot de quilòmetres de longitud, que poden provocar una gran explosió i deixar un enorme cràter sobre la superfície terrestre. Encara que sembli impossible, la col·lisió d'un meteorit de poques desenes de metres pot provocar una explosió més intensa que la d'una bomba atòmica. Un exemple ben famós n'és l'extinció dels dinosaures, fa 65 milions d'anys.


Des del naixement del nostre planeta, el bombardeig d'asteroides i meteorits ha sigut molt freqüent, a l'igual que en altres planetes. Però, per què la Terra no presenta un aspecte de formatge "Gruyère" com la Lluna?
La resposta és senzilla. A la Terra es produeix un fenomen que en el nostre satèl·lit és gairebé inexistent: l'erosió. Aquest és un procés de desgast en què l'aire, l'aigua i els éssers vius esborren totes les ferides geològiques de la superfície.

Actualment hi ha uns 8.000 objectes a l'espai catalogats com NEO, és a dir, "Near Earth Objects" o objectes pròxims a la Terra. Quan un d'aquests cossos s'acosta a menys de 0,05 Unitats Astronòmiques (7,5 milions de quilòmetres) es classifica com a PHA o asteroide potencialment perillós. En l'actualitat hi ha uns 800 objectes registrats en aquesta categoria, i l'impacte de qualsevol d'aquests contra la Terra podria provocar conseqüències tràgiques. I ni ha un de preocupant: L'Apophis.


Molts astrònoms han realitzat càlculs i han arribat a la conclusió que l'Apophis, un asteoide de grans dimensions que arribarà a la Terra el 2029, el 2036 i el 2039, passarà tan a prop del nostre planeta que podria produir grans desastres. De fet, la situació és tant alarmant que molts experts ja s'han posat en marxa per mitjà de diversos projectes per desviar-lo.

Per saber-ne més:


{ 1 comentarios ... llegeix-los a sota o afegeix-ne un }

  1. El nostre amic Pep Químic ens ha recomanat una imatge per aclarir els conceptes de meteorit, asteroide, ...: pic.twitter.com/YRtdGPy1Zq

    Gràcies Pep!

    ResponElimina

Entrada a l'atzar

Què diuen al Twitter?

Traductor

- Copyright © CocoCiència - Powered by Blogger and Metrominimalist -