Escrit per: Susanna dimecres, 31 de juliol del 2013

Sabeu com d'important són les abelles a la nostra vida?  
Molt més del que ens pensem! Malauradament està més que vist i demostrat que la població mundial d'abelles ha disminuït considerablement en els últims anys. Què els està passant?

Fa pocs mesos Greenpeace va llançar una campanya en suport amb el que els apicultors fa uns 15 anys que estan dient: les abelles estan desapareixent i hi hem de fer alguna cosa.
En els últims anys, la mortalitat de les abelles se situa fins al 30% i les causes en són dues, principalment:
- L'ús de pesticides tòxics per les abelles i altres insectes
- El canvi climàtic

La majoria dels pesticides utilitzats actualment són mortals per les abelles, ja sigui perquè les mata a l'instant o a llarg termini, o perquè les desorienta i no poden tornar a rusc. Alguns d'aquests pesticides són els de la família dels neonicotinoides, que poden causar toxicitat aguda i crònica a les abelles i als ruscos sencers.
A més, s'hi ha de sumar el problema del canvi climàtic, que afecta a la floració de les plantes i també aporta paràsits invasors d'altres ecosistemes degut a l'escalfament global.


I per què són tan importants per nosaltres les abelles?
Doncs bé, un terç del que mengem és gràcies a les abelles i la seva pol·linització. El 90% de les espècies vegetals necessiten ser pol·linitzades i, sense les abelles (un dels principals insectes pol·linitzadors), la diversitat biològica baixa en picat (si baixa la diversitat vegetal per falta de pol·linització, la cadena alimentària es veu alterada i els animals també se'n veuen afectats).
Està clar que sense elles els conreus no tindrien ni la meitat de rendiment que tenen gràcies a les abelles (l'acció de les abelles en la pol·linització dels conreus està valorada en 153 billons d'euros per any!). La mort de les abelles per nosaltres significa menys varietat de menjar i que aquest sigui molt més car.
Encara que sigui per economia, ens ha de preocupar la seva desaparició!

Què s'hi pot fer? La principal solució és prohibir l'ús de pesticides nocius pels insectes i promoure les tècniques d'agricultura ecològica (que en són moltes i viables).

Sembla ser que una vegada Einstein va dir: "Si les abelles morissin, només li quedarien 4 anys de vida a la humanitat". Esperem no arribar a comprovar-ho per nosaltres mateixos!

Us recomano que mireu el vídeo que hi ha a continuació, és molt interessant:



Per més informació:
http://sos-bees.org
http://www.greenpeace.org/espana/Global/espana/report/Agricultura-ecologica/el_declive_de_las_abejas.pdf

{ 5 comentarios ... llegeix-los a sota o afegeix-ne un }

  1. He trobat un vídeo del programa "El Medi Ambient" de TV3 que il·lustra també la importància de les abelles:

    http://www.tv3.cat/videos/4475391

    ResponElimina
  2. Hola. Espero que la visió que us ofereixo no sigui massa tendenciosa cap al món econòmic més que cap a l'ecologia, però és el camp on em moc.

    He observat que parleu molt sobre l'afectació dels pesticides en les abelles i de fet aquesta és real, com en tots els altres insectes, que després mengen els ocells, havent minvat aquestos considerablement durant el tercer quart d'eix segle. No obstant hem d'ésser conscients que des de l'entrada a la UE els pesticides perjudicials per a les persones i el medi ambient han sét enretirats, doncs els terminis de seguretat entre el tractament i el consum rarament sobrepassen els 15 dies (durant gran part dels quals el residu de la matèria activa ja és zero), a més d'estar totes les aplicacions controlades per l'Administració pública. El problema recau en què aquesta normativa, malgrat ésser efetiva, ha conseguit ofegar l'agricultura a petita escala (la més respectuosa amb el medi), ja que únicament s'aplica a la UE, mentre que a la mateixa es deixen entrar productes de països on es fan tractaments sense control amb productes que allà són legals, però que en el mateix Regne d'Espanya van ésser prohibits fa 40 anys per els seus efectes cancerígens (DDT, Endrina, ...) i per suposar un gran perill per a la conservació de la fauna i la flora pròpies de les zones de conreu.

    Tanmateix, la laxitud i aquiescència del sector públic (que ha utilitzat l'agricultura a canvi de certes prerrogatives amb tercers països) i de les grans distribuidores fan que l'agricultura a petita escala no sigui rentable, per no parlar de l'ecològica que, vivint en el sistema que vivim, és completament inviable ja que ofereix un producte selecte que no és a l'abast de qualsevol com a article de consum quotidià. A més, el mercat d’eixa està subjecte a grans pèrdues i fluctuacions degut a la pròpia naturalesa de l'activitat agrícola. Atès que el canvi en el sistema és massa complex i fins i tot utòpic, el que cal és un replantejament seriós de la política agrícola dels nostres governs i un canvi general en la mentalitat consumista basada en la immediatesa, imperant en la societat urbana actual per passar a fomentar una agricultura dirigida al mercat de proximitat i que permeti innovar cap a uns mètodes encara més respectuosos que els actuals.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltíssimes gràcies per la informació que ens has aportat, J.D.A.M. Personalment desconeixia aquestes grans dificultats jurídiques que impedeixen el desenvolupament de l'agricultura a petita escala. Certament cal un canvi radical per ser més respectuosos amb el medi ambient.

      Elimina
    2. Tal i com heu dit, és necessari un canvi tan gran que gairebé és utòpic.
      T'estem molt agraïts per aquesta fantàstica aportació, és una informació molt valuosa per l'entrada.

      Elimina

Entrada a l'atzar

Què diuen al Twitter?

Traductor

- Copyright © CocoCiència - Powered by Blogger and Metrominimalist -