Escrit per: Ramon dimecres, 7 d’agost del 2013

Alfred Nobel és l'inventor de la dinamita. Va ser un empresari que es va fer ric gràcies a la guerra i d'això se'n va acabar penedint.

Medalla del Premi Nobel, otorgada
als personatges més destacats de di-
ferents àmbits.
Conseqüentment, va deixar un testament amb l'objectiu de reciclar el seu nom i fer-lo transcendir al llarg de la història. Alfred Nobel va escriure en el seu testament que reservava un fons econòmic pels personatges més destacats de diferents àmbits, que serien guardonats a través dels Premis Nobel:  de Física, de Química, de Fisiologia i Medicina, de Literatura i de la Pau.

Després de la mort d'Alfred Nobel, el Banc de Suècia va afegir també el que equival al Premi Nobel d'Economia, que es va anomenar Premi Banc de Suècia en Ciències Econòmiques en memòria d'Alfred Nobel.

Però, i el Premi Nobel de Matemàtiques, se'l va deixar?
Alfred Nobel era plenament conscient que el Premi Nobel de Matemàtiques no constava en el seu testament. Hi ha llegendes que ho atribueixen a les seves desavinences amb el matemàtic suec Gösta Mittag-Leffler, que hauria sigut un gran candidat a rebre el premi si hagués existit. També es diu que la dona de Nobel li havia estat infidel amb el matemàtic.

Tanmateix, Alfred Nobel no estava casat i es creu que no coneixia a Mittag-Leffler i, per tant, no podia portar-se malament amb ell. En conseqüència va prendre força aquesta hipòtesi: Alfred Nobel no va considerar oportú otorgar un Premi Nobel de Matemàtiques, perquè no li agradaven ni les considerava necessàries per l'avenç de la societat, cosa que va suscitar moltíssimes discrepàncies.

En substitució del que hauria pogut ser el Premi Nobel de Matemàtiques, l'any 1936 es va entregar la primera Medalla Fields de matemàtiques, que es concedeix cada 4 anys als millors descobriments matemàtics.

Medalla Fields. S'hi pot llegir: "Transire suum pectus mundoque potiri",
que significa: "Anar més enllà d'un mateix i dominar el món".

{ 2 comentarios ... llegeix-los a sota o afegeix-ne un }

  1. Llegint aquest article he recordat aquesta vinyeta. http://abstrusegoose.com/518

    ResponElimina
    Respostes
    1. Molt bona Alasanid!
      La veritat, jo no entenc perquè limiten la medalla Fields a l'edat de 40 anys.

      Elimina

Entrada a l'atzar

Què diuen al Twitter?

Traductor

- Copyright © CocoCiència - Powered by Blogger and Metrominimalist -