Escrit per: Susanna dissabte, 14 de setembre del 2013

Fa dècades que es dóna per feta l'existència d'exoplanetes: per què el Sistema Solar hauria de ser l'únic sistema planetari si a l'Univers hi ha tantíssimes galàxies i estrelles? No tindria cap sentit plantejar-ho.

Però, exactament, què és un exoplaneta? La seva definició és ben fàcil: es tracta d'un planeta que no pertany al Sistema Solar, és a dir, que no orbita al voltant del Sol.

Fins fa relativament pocs anys, detectar exoplanetes era una tasca molt difícil. Gràcies a la fabricació de telescopis cada vegada més potents, el descobriment d'exoplanetes ha fet un boom en l'última dècada. Actualment n'hi ha més de 900 coneguts!


La majoria dels exoplanetes coneguts no són com la Terra, sinó com Júpiter, concretament "Júpiters calents": gegants boles de gas de massa similar a Júpiter que estan molt a prop de la seva estrella (fins i tot més del que ho està Mercuri).
Un dels principials objectius en la recerca d'exoplanetes és trobar-ne que estiguin en l'anomenada "zona habitable" de les seves estrelles. És a dir, que no estiguin ni molt lluny ni molt a prop d'elles, de tal manera que, en cas que hi hagués aigua, aquesta pogués estar en estat líquid, un factor clau perquè hi pugui haver vida (aquesta zona habitable depèn de la lluminositat de cada estrella).

A la matinada del 7 de març de 2009 es va llançar la sonda Kepler de la NASA amb la missió de trobar exoplanetes habitables i semblants a la Terra. Aquesta sonda, en òrbita al voltant del Sol, està equipada amb un telescopi de 95cm de diàmetre que observa contínuament una franja del cel amb milers d'estrelles. Si algun planeta de la mida de la Terra passa per davant de qualsevol estrella, la sonda el pot identificar detectant un descens en la seva lluminositat (com si es tractés d'un eclipse a escala diminuta).
La missió Kepler havia de tenir una durada de tres anys i mig, però s'ha allargat fins al 30 de setembre de 2016.

Us deixo amb un vídeo d'animació fet per la NASA que parla sobre tres planetes semblants a la Terra que ha descobert la sonda Kepler:



Per saber-ne més:

Deixa un comentari

Entrada a l'atzar

Què diuen al Twitter?

Traductor

- Copyright © CocoCiència - Powered by Blogger and Metrominimalist -