Escrit per: Ramon dimecres, 3 de juliol del 2013

La recerca d'un patró que permeti conèixer els números primers és un dels reptes més intrigants de les matemàtiques i la ciència. Ho aconseguirem?


Primer de tot, un nombre primer és qualsevol número natural que no té divisors (excepte l'1 i ell mateix). Per exemple, són números primers: 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17 ... 
Totes aquestes xifres són molt importants per les matemàtiques, ja que tots els altres números es poden formar multiplicant els nombres primers entre ells. El número 42, per exemple, es pot obtenir per mitjà del producte de tres primers:

42 = 2 · 3 · 7

Però, com podem conèixer els números primers?
Aquesta és una pregunta clau i, actualment, no en tenim cap bona resposta. Matemàtics com Pierre de Fermat o Euclides, entre d'altres, han estat buscant durant molts anys una fórmula o patró que permeti trobar els nombres primers, encara que, de moment, sense gaire èxit.
Els anys han anat passant, però la misteriosa cerca de nous números primers segueix sent un dels reptes més importants de la ciència, i ja són molts els matemàtics que posen en qüestió l'existència del patró.
Tanmateix, Bernard Riemann va protagonitzar el 1859 un dels últims avenços en aquest camp, formulant una hipòtesi que permetria trobar els zeros d'una funció "zeta" relacionada amb els nombres primers. Actualment la investigació segueix oberta i forma part d'un dels 7 problemes del mil·leni dels proposats per l'Institut Clay de Matemàtiques, que premiarà amb 1.000.000 dòlars a qui aconsegueix demostrar la hipòtesi.

Bernard Riemann

Finalment, es creu que els ordinadors quàntics, que es desenvoluparan en un futur no molt llunyà, permetran realitzar grans avenços en el camp dels nombres primers.


Deixa un comentari

Entrada a l'atzar

El més vist

Què diuen al Twitter?

Traductor

- Copyright © CocoCiència - Powered by Blogger and Metrominimalist -